WAFE s.r.o.

Specialisté na rekuperaci.

0 (0 hodnocení)

+420 731 047 794

Zónové větrání

28.08.2018 - Vysvětlení pojmu zónové větrání

Základem správného provozování rekuperační jednotky je udržovat jednotku v co nejnižších vzduchových výkonech. Sleduje se přitom dodávka optimálního hygienického množství vzduchu. Snížení výkonu rekuperační jednotky znamená menší hlučnost, nižší provozní náklady, vyšší životnost filtrů i samotného zařízení.

Pokud je prostor neuváženě provětráván, trpí vnitřní mikroklima vysušováním a nízkou relativní vlhkostí. Nabízí se tedy myšlenka směrovat vzduch do těch prostorů, kde se zrovna nachází uživatel. Ostatní prostory jsou v tu dobu provětrávány jen velmi lehce. Stejně tak je možné tento princip aplikovat na straně odtahu vzduchu. V případě standardní dispozice bytu nebo domu se nabízí nové řešení - instalace tzv. zónového větrání. V nejjednodušší formě je obytný prostor rozdělen na 2 zóny.  Princip je následující.

Přívodní vzduch je dodáván do obytných prostor. Tyto prostory rozdělíme na zónu denní a zónu noční. Podle informací ze samostatných čidel CO2 je možné směrovat vzduch dle potřeby do jedné, nebo druhé zóny. Je možné si rovněž zvolit, v jakém poměru bude přiváděný vzduch dělen. Nepředpokládá se totiž, že by jedna zóna zůstala zcela nevětraná. Dělení vzduchu je realizováno pomocí řízených VZT klapek se servopohony. V jednodušší verzi lze klapky překlápět ne na základě  informace z čidel, ale podle časového týdenního programu.

 

             Obr. Ukázkové rozdělení zón

 

Díky zónování je možné snížit celkový výkon větracího zařízení, což znamená použití relativně prostorově nenáročné jednotky.

 

Autor: Eliška Hejtmánková


Klíčová slova

zónové větrání rekuperace

Kontakty a adresa

WAFE s.r.o.

Pracovní hodiny

Po 09 - 17
Út 09 - 17
St 09 - 17
Čt 09 - 17 Dnes
09 - 17

Chcete přidat firmu do katalogu? Volejte 841 12 12 12 nebo stiskněte tlačítko Přidat firmuPřihlásit se a přidat firmu