+420 222 703 103

Infolinka pro český trh

Jak vybrat Top skleník?

18.07.2020 - Těšili jste se na nákup nového skleníku, ale nakonec se vám ze stovek modelů jen točí hlava a pomalu výběr odsouváte na příští sezónu? Pojďme si stručně projít celé téma a udělat v tom konečně pořádek.

První otázka je nasnadě, vybrat aktuálně velice oblíbený polykarbonát nebo tradiční sklo, co je vlastně lepší? Odpověď je stručná, nevíme! Myšleno samozřejmě s nadsázkou, ale pravdou je, že odpověď není vůbec lehká a v podstatě by si měl odpovědět každý zákazník sám, pojďme tedy společně najít odpověď.

Polykarbonát nebo sklo?

Ano, toto je třeba rozmyslet hned na počátku, než vám povíme vlastní názor, rádi bychom vás upozornili na fakt, že je třeba bedlivě vážit informace, které vám každý prodejce dává, jelikož ten, který má v nabídce pouze plast jistě bude preferovat polykarbonátový skleník a opačně ostřílený skleníkář nenechá nit suchou na žádném pofidérním plasťáku, co nevydrží ani nápor ranní rosy. Ponaučení, než vám někdo začne radit, prohlédněte si, co nabízí, a odhadněte míru jeho zaujatosti. 

Polykarbonátové skleníky subjektivně vnímáme jako něco funkčního, kde hlavní prim hraje výkon produktu, opačně skleníky ze skla jsou spíše srdcovou záležitostí, něco jako když si dáte oblíbenou plzničku z plastikového kelímku nebo z perfektně orosené sklenky. 

A nyní konečně trochu faktů, polykarbonát má především výrazně vyšší tepelně izolační odpor, tedy lépe drží nakumulované teplo, což oceníte především na začátku a konci sezóny. Současně plastem opláštěný skleník lze poměrně úspěšně vytápět, samozřejmě v závislosti na tloušťce materiálu a konstrukční izolaci. Polykarbonát je lehčí než sklo, tedy i nároky na robustnost nosné konstrukce jsou výrazně nižší, což se značně propisuje do konečné ceny, ovšem každá mince má také svůj rub, a zde je to životnost, jelikož čím tenčí ocelový plech, tím rychleji se blíží zkáza v podobě nemilosrdné koroze. Toto neplatí vždy, jelikož na trhu jsou i konstrukce z hliníkových odlitků, kde toto tvrzení je do jisté míry liché. Další poměrně důležitou výhodou je bezpečnost, máte děti, pak nechtěný pád na zasklení pružným plastem vyvolá maximálně vtipné video do rodinného alba nebo virálně úspěšnou fotku na instagram, v případě skla již tolik veselo nebude. Posledním argumentem pak může být snadnost montáže a nenáročnost na výstavbu betonového základu, který je v případě seriózní instalace skleněného skleníku nezbytností. 

Zdá se, že polykarbonát je ve všech ohledech lepší volbou a není třeba číst dál, ale ne, tak tomu určitě není. Jak vyplynulo z předchozího odstavce, skleněné skleníky mají výrazně, ještě jednou, opravdu výrazně, robustnější rám, přeci jen to sklo něco váží, tedy i celý pocit z konstrukce je lepší, zkuste si někde před hobbymarketem otevřít dveře plastového skleníku, v porovnání se silným až několikamilimetrovým rámem u skla je lze přirovnat snad jen ke žvýkačce s kovbojem. A ano, na funkci to nemá vliv, ale ten pocit je neměřitelně jiný, pro někoho zásadní, pro jiného absolutně nepodstatný. Dále lze přirozeně navázat životností, kdy silné rámy starých skleněných mohykánů běžně pamatují i historicky méně šťastná chráněná období, škoda, že my tolik zapomínáme. Tedy, ano, skleněný skleník kupujete a stavíte na desítky let. Konstrukce vydrží, sklo vydrží a opačně polykarbonát? Zde je zádrhel nebo spíše vlastnost UV stability materiálu, jež je omezena ochranou vrstvou, které se mechanicky časem odírá a jednoho dne zmizí zcela, no, a pak milý „nesmrtelný“ plast zlomíte dvěma prsty, přesně jako lázeňskou oplatku, tak, jak se tomu nevěříc přesvědčil i sám velký guru všech zahrádkářů Filip Čapka, v jeho pořadu Polopatě na České televizi, kam jsme byli nedávno přizváni jako technický garant při přípravě epizody na téma obloukových skleníků. To zní strašlivě, že? Ale nebojte, kvalitní vysokogramážní polykarbonát s jasným původem vydrží i 15 až 20 let, záleží na tloušťce a prašnosti prostředí. Závěrem tedy lze říci, že skleněný skleník je o něco komplikovanější na stavbu a finance, ale to tak u staveb, které vydrží i nějaký ten desetirok, bývá. 

Tvar skleníku

Zahradní skleníky můžeme v zásadě rozdělit na klasické se sedlovou střechou, mezi které řadíme i modely takzvaně ke zdi, a dále, nyní velice oblíbené, skleníky obloukové konstrukce. Rozdíl je v metodě zasklívání, kdy u klasických skleníků používáme jednotlivé tabulky skla nebo plastu, a ty osazujeme do menších rámů stejně jako u oken. Toto řešení má výhodu v kompaktnosti balení, snadné manipulaci a rychlé možnosti výměny poškozené části. Opačně nevýhodou je zejména u plastů možnost „vyskočení“ tabulky při zvýšeném tlaku, míra tohoto rizika je závislá na sofistikovanosti technologického řešení upínacího systému. Může se tak přihodit, že foukne, foukne větříček a soused, který nakoupil velice výhodně u Alibaby, běhá po zahradě a sbírá jednotlivé kousky polykarbonátu, toto s pravidelností napínavého seriálu na komerční televizi. Kde tedy hledat rozdíl? Právě v systému upevnění, který může být řešen od pouhého zasunutí do drážky, přes svorky, po klik systém nebo šroubovaný spoj přes přítlačnou úchytku. Opět se jedná o důležitý bod, který doporučujeme při výběru sledovat, například klik systém do určité síly neumožní vypadnutí tabulky plastu ani při jeho zkrácení v důsledku prohnutí. 

U obloukových skleníků je vše jinak, zde zapomeňme na předpřipravené přesně lícující zasklívací dílky skla nebo polykarbonátu, tyto skleníky jsou v podstatě stavebnicí a spíše než nákupu ze skandinávského řetězce bychom je mohli přirovnat abc vystřihovánce. Při nákupu dostanete vždy konstrukci a výchozí pláty komůrkového plastu o délce šesti metrů, ty pak klademe na obloukovou konstrukci a šroubujeme skrz na tento podpůrný rám, nemůže tak dojít k „vymáčknutí“ tabulky, jelikož zmíněná "tabulka" má víc jak dvanáct metrů čtverečních a je celá podpořená klenbou ocelové samonosné klece. Těchto skleníků jsme prodali již tisíce, vážně, až se tomu nechce věřit, a doposud zde nebyl takový uragán nebo sněhová závěj, která by plast prolomila. Výhoda je zřejmá, a nevýhoda, no, opět neměřitelná, ale tyto skleníky svou precizností jen těžko můžou sekundovat perfektně slícovaným skleníkům sedlové konstrukce, jistě myšleno na ty, které na vaši malebnou zahrádku necestovali přes čínské moře. 

Konečné rozhodnutí

Vidíte sami, že vaše otázka "Jak vybrat skleník?" nemá jasnou odpověď a opravdu ji nedokážeme zodpovědět, věříme však, že jsme nastínili hlavní obecná kritéria a body, které byste si měli při nákupu zodpovědět. Výběr vysněného zahradního skleníku, to ať se bude jednat o nekompromisní mašinu na plození vrchovatých beden rajčat a okurek, horský válečný biobunkr a nebo doplněk romantické zahrady ve stylu Provence, už necháme na vás. 

Zdroj článku: www.buildex.cz

Autor: Buildex


Klíčová slova

skleník zahradní skleník skleník z polykarbonátu skleník ze skla skleníky buildex

Fotogalerie k článku

Jak vybrat Top skleník?

fotografie 1/1 - Jak vybrat Top skleník? - Podle největšího prodejce v ČR

Kontakty a adresa

BUILDEX GROUP s.r.o.
  • Nad Královskou oborou 41, 170 00 Praha 7-Dejvice
    okres Hlavní město Praha, Hlavní město Praha

    Call centrum e-shopu Buildex.cz
  • +420 222 703 103
  • Info@buildex.cz

Provozní doba infolinky

Po 08 - 16:30
Út 08 - 16:30
St 08 - 16:30
Čt 08 - 16:30 Dnes
08 - 16:30

Chcete přidat firmu do katalogu? Volejte 841 12 12 12 nebo stiskněte tlačítko Přidat firmuPřihlásit se a přidat firmu